ПРАВНИ РЕЖИМ ВОДНИХ ОБЈЕКТА - Szalma, József (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Рад је посвећен анализи правног режима водних добара како по позитивном праву, тако и иностраном и европском праву. Извршена је подела водних добара (јавне и приватне воде, природни и вештачки водни објекти, и др). Посвећена је пажња заштити водних добара и од штетног дејства вода. Сагледана су основна правила о управљању водним добрима, од планских аката, до индивидуалних управних аката и мера ради одржавања потребног квалитативног и квантитативног стања вода, обзиром на њихову намену (општу или посебну,привренду употребу). Иако има читав низ специфичних правила везаних за управљањем јавним водним добрима, потребан је интегралан приступ, због природне повезаности свих елемената живодтне средине (воде, ваздуха и земњишта). Указано је и на остале основне принципе заштите водних објеката, принцип превенције, одрживог развоја и на начело о одговорности загађивача, према правилу: загађивач плаћа, уз напуштање идеје о социјализацији ризика.
Keywords: facilities for monitoring of qualitative and quantitative conditions of waters and protection from harmful effects of waters||; ||објекти за праћење и одржавање потребног квалитативног и квантитативног стања вода; natural and artificial water currents||; ||природни водотоци; meliorization||; ||мелиорације; general (existential) and special (commercial) use of waters||; ||општа и посебна употреба вода; sustainable developmente development||; ||; prevention of harmful effects of waters||; principle of integrality||; water management measures (acts of planning and measure)||; ||мере управљања водама; concession of commercial use of waters||; public and private waters||; ||јавне и приватне воде; division of water management facilities||; ||Подела водних објеката