КРИВИЧНОПРАВНИ АСПЕКТИ АСИСТИРАНЕ РЕПРОДУКЦИЈЕ У СРБИЈИ - Samardžić, Stefan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Бројни недостаци Закона о лечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње крунисани су одредбама којима се предвиђају кривична дела. Поставља се питање могућности и резултата примене ових норми с обзиром на њихову номотехнику, језик, квалификоване облике, казнене распоне, те имајући у виду преклапања са појединим прекршајима из истог Закона. Храброст законописца да на споредна врата уведе ова кривична дела запрећена изузетно високим казнама затвора доводи у питање могућност остваривања кривичноправне заштите у овој изузетно осетљивој сфери