Глоса о политичкој етици - Ćorić, Dragana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Расправа о политичкој етици, као врсти примењене етике није новијег датума. Још су антички мислиоци разматрали односе политике и етике, могућности њиховог прожимања. Макијавелијев „Владалац“  није утврдио ништа ново-само је признао реално стање у друштвеним и политичким борбама и начинима доласка на власт, а то је да су најмање од свега морални , али да су и поред тога, пожељни и легитимни. Савремени аутори су донекле неодлучни: неки се залажу за стриктно одвајање етике од политике, јер би политика и све тешке одлуке биле оптерећене бременом које им никако није потребно. Други пак сматрају да морал носилаца јавних функција мора да буде саставни део њихове функције и тог дела њиховог живота. Наш рад је покушај осветљавања основних становишта о овом питању, проблема са којима се сусреће политичка етика, те могућим правцима развоја исте.