Права истополних партнера у Европској унији и Србији у области брачног права - Samardžić, Sandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Рад настоји да прикаже историјски пут који су, у области права истополних партнера, прешле поједине европске државе, али и пут којим се кретао став Европског суда за људска права по овом питању, као могућe моделe који би у виду захтева у процесу придруживања могли бити постављени и пред Србију. Дат је и приказ законских решења одређених држава Европске уније и ананлизирано је питање да ли су предложена решења прихватљива и да ли могу нанети потенцијалну штету о којој у овом моменту заговорници истополних бракова не размишљају.