Заблуда и певара као разлог рушљивости правног посла у домаћем и упоредном праву - Popov, Danica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Заблуда је погрешна представа (несвесни несклад између унутрашње воље и њене изјавe) о неком елементу правног посла или другој правној чињеници која утиче на његову пуноважност. Није свака заблуда разлог за поништење правног посла, него само она која је битно утицала на његово закључење. Заблуда је битна ако се односи на битна својства предмета, на лице са којим се закључује уговор ако се закључује с обзиром на то лице, као  и на околности које се по обичајима у промету или по намери странака сматрају одлучним, а страна која је у заблуди не би иначе закључила  уговор такве садржине. Превара је случај недостатка правно релевантне воље за настанак правног посла када  једна страна изазове заблуду код друге или је одржава у заблуди у намери да је тиме наведе на закључење уговора. Превара представља намерно изазивање заблуде код једне стране у правном послу радњом друге стране па се зато назива «изазвана заблуда», а с обзиром да изазива теже правне последице у односу на заблуду, представља «квалификовану заблуду». За разлику од заблуде која представља разлог за рушљивост правног посла само ако је битна, превара је увек разлог за поништење правног посла због намерног, непоштеног, несавесног, понашања друге стране у правном послу. Превара увек претпоставља, mala fidei, на страни онога ко је изазвао или се њоме користи. Превара може бити реализована активним и пасивним понашањем сауговарача.. У раду се користи упоредни приказ решења прихваћених у Швајцарском законику о облигацијама,  Немачком грађанском законику, Италијанском грађанском законику, Аустријском грађанском законику, а за англоамеричко право Restatement of the Law of Contracts.