Парламентарна контрола Безбедносно-информативне агенције – стање и проблеми - Radivojević, Nenad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Данас службе безбедности иако имају исту функцију, имају различите задатке и много више посла него раније. Савремени безбедносни проблеми с краја 20. и почетка 21. века изискују од држава да реорганизују своје службе безбедности, прилагођавајући их новонасталим променама. Та реорганизација подразумева, између осталог, и давање ширих овлашћења службама безбедности, како би се ефективно супротставиле нарастајућим и софистицираним претњама по безбедност, која уједно могу довести до повреде људских права и слобода. Због тога је потребно правом дефинисати надлежности, организацију, овлашћења и контролу тих служби. У демократским државама постоји више институција које са разних нивоа контролишу службе безбедности. Парламент је свакако једна од најзначајних институција у тој контроли, како у свету тако и код нас.            Овлашћења, финансије, коришћење посебних мера као и природа и обим послова Безбедносно-информативне агенције свакако јесу предмет контроле од стране Народне скупштине. Оно што се чини као проблем јесте да се постигне баланс између потребе за контролом и потребе служби безбедности да располажу ефективним методама за супротстaвљање савременим безбедносним проблемима.            У раду су приказани правни оквир везан за контролу Безбедносно-информативне агенције од стране Народне скупштине као и практични проблеми везане за ту врсту контроле. Анализирана је и улога безбедносне културе, као једног од фактора у тој контроли. С тим у вези,  дате су смернице за практични рад народних посланика који контролишу Безбедносно-информативну агенцију, истичући посебно значај и потребу сталног унапређења безбедносне културе народних посланика.