СИСТЕМИ СУДСКЕ КОНТРОЛЕ УПРАВЕ - Radošević, Ratko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Системи судске контроле управе представљају последицу разлике која постоји између англосаксонског и европско-континенталног права и специфичних историјских околности које су довеле до другачијег схватања начела поделе власти, а тиме и односа управе и судова. Циљ овог рада је да се укаже на традиционалне разлике које постоје између система судске контроле управе, али и на савремене тенденције у њиховом развоју. У савременом смислу, долази до преображаја основних карактеристика појединих система које су их раније битно одређивале. Оне данас нису више тако јасно и строго одвојене и све теже могу да се користе као критеријум за разграничење.