Poreska obaveza i upis u katastar nepokretnosti - povodom jedne odluke Ustavnog suda Srbije - Cvetić, Radenka Milorad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
С а ж е т ак: У раду је приказана судбина правила према којем није могућ упис у одговарајући регистар о непокретностима и правима на њима без доказа да је плаћен порез на пренос апсолутних права, односно на наслеђе и поклон. Непримереност овог правила и његова сувишност у нашем правном систему сагледана је кроз супротност с уставном гаранцијом права на мирно уживање имовине, али и важећим стварним правом. У том смислу, приказана је и анализирана аргументација на којој је Уставни суд засновао своју Одлуку о несагласности овог правила с Уставом и образложена противност дерогираног правила одређеним начелима на којима је заснован катастар непокретности, пре свега начелу уписа. Јер, колико год овакво правило олакшавало фискалну ефикасност у овој области, не треба из разлога прагматичности поново (трећи пут) једног дана посегнути за њим.