ЗАШТИТА ПРАВА НА ИМОВИНУ У ПРАКСИ СУДА ПРАВДЕ ЕУ - Tubić, Bojan; Radojčić, Stefan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Пракса Суда правде ЕУ утиче на разумевање и заштиту људских права у Европској унији, па тако и на право на имовину. Људска права у Европској унији су регулисана Повељом о основним људским правима, а узимају се у обзир и стандарди установљени Европском конвенцијом о људским правима и праксом Европског суда за људска права. У овом раду је дат преглед како је дефинисано право на имовину и како је примењено у појединим случајевима пред Судом ЕУ. На тај начин је извршена анализа начина на који се у пракси примењује тест пропорционалности – односно одмеравање између општег и појединачног интереса, кад се ради о неометаном уживању права на имовину. Неки од приказаних случајева су атипични по својим чињеницама и правном контексту у коме су донете одабране одлуке. Управо због тога у раду се ближе приказује еволутивна димензија унијског права, односно правнокреативна и интерпретативна улога Суда правде ЕУ.
Keywords: право на имовину, Суд правде ЕУ, Европска унија, начело пропорционалности