A BRIEF REVIEW OF SOURCES ON EMENDATIO MORAE IN THE DIGEST OF JUSTINIAN - Kulauzov, Maša; Milutin, Milan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Purgatio или emendatio morae би у дословном преводу на српски језик значило чишћење доцње. У римском класичном праву, под овим терминима се подразумевала могућност задоцнелог дужника, прво, да испуни примарну престацију и, друго, да отклони потенцијална правна дејства последица дужничке доцње. Постојали су и други начини чишћења доцње. Као последица наступања emendatio morae, дужникове облигације, како примарна, тако и секундарна, престале би да постоје, и последице дужничке доцње би престале да производе правна дејства. Дакле, purgatio morae састојала се из два елемента: дужникове понуде да у потпуности испуни дуговану престацију и његове понуде да отклони правна дејства последица дужничке доцње.
Keywords: English