Пробијање правне личности из угла судске праксе - Секулић, Александра С. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Пробијање правне личности представља један од најкотраверзнијих института у компанијском праву зато што представља одступање од правила о ограниченој одговорности. Како је овај институт настао у судској пракси, отуда је и судска пракса веома значајна у анализи датог института. Постоје неки упоредноправни системи у којима се овај институт често примењује у судској пракси. Са друге стране, постоје системи, у који спада и домаћи, у којима се овај институт у пракси примењује ретко и са опрезом. Основни циљ истраживања у овом раду је анализа института пробијања правне личности и његовог значаја у компанијском праву, уз посебан осврт на домаћу судску праксу и анализу одређених карактеристика упоредноправне судске праксе.
Keywords: пробијање правне личности, злоупотреба правила о ограниченој одговорности, судска пракса, ограничена одговорност, члан друштва