НЕМАЧКО УПРАВНО СУДСТВО: ОСНОВИ ЈЕДНОГ СИСТЕМА - Radošević, Ratko S. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Предмет рада су основна обележја немачког система судске контроле управе. Рад је подељен у неколико целина. Најпре се описује настанак и развој немачког управног судства, како би се указало на историјску подлогу данашњег система и његових главних одлика. Наредни део посвећен је положају и организацији управног судства, које се, у духу германског приступа судској контроли управе, сматра издвојеном граном судске власти. Суштина немачког управног спора – свеобухватна правна заштита странке у односима са управом – обрађена је у следећем делу. Објашњење основних обележја немачког управног судства завршава се поступком пред управним судовима – његовим максимама, грађанскоправним узорима и суптилном везом са управним поступком.
Keywords: Судска контрола управе; Управни спор; Управно судство; Германски систем судске контроле управе; Немачко управно судство