УЛОГА ОРГАНА УПРАВЕ И НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ У ЗАШТИТИ ТАЈНИХ ПОДАТАКА - Martinović, Aleksandar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Сажетак: одређене информације не могу и не смеју бити доступне широј јавности јер представљају информације од значаја за националну безбедност или би њихово објављивање могло довести до велике штете или угрожавања лица, имовине и других односа. Такве информације су у нашем правном систему дефинисане као тајни подаци, који се спрам њиховог значаја и штете која може настати услед њиховог објављивања категоришу даље у неколико група. Заштиту таквих података, одређивањем да су тајни, и пажљивом контролом коме и како даје приступ тим подацима, врше надлежни органи у складу са законом. Материја дефинисања тајних података, употребе и заштите тајних података у Републици Србији кодификована је Законом о тајности података, али су у примени и други прописи у специфичним областима ,што чини цео позитивноправни оквир заштите тајних падатака изузетно обимним.У раду аутор анализира тренутни правни оквир и истиче посебно улогу коју у заштити тајних података имају органи управе и Народна скупштина Републике Србије.