Утицај закона из априла 1848. на трансформацију друштва или укидање кметства - Szentpáli-Gavallér, Pál (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Сажетак: Студија описује развој кметства, Дожански устанак, који је изазван друштвеним сукобима и ограничењем кметства, правне последице. Значајна прекретница био је Урбариум из 1767. године, након чега су уследила још два одлучујућа датума: Револуција 1848. и Компромис из 1867. Овај последњи је такође био значајан по томе што је отворио пут Аустроугарском царству (поред Јапана) да уђе у Први светски рат, паралелно и на сличан начин са Меиђи рестаурацијом која је почела у Јапану 1867–1868.Студија оцртава односе између кметства и сељаштва не само из правно-историјског, већ и из економске и друштвено-историјске перспективе.
Keywords: Урбариум из 1767., закони из априла 1848. године, трансформација друштва, укидање кметства, компромис, Аустроугарска империја