ОДРЖИВОСТ У ТЕОРИЈИ И ПРАКСИ - Jakab, Nora (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Последњих година све је већи фокус на одрживости и праведној транзицији. Студија је благовремена с обзиром на потребу да државе чланице ЕУ припреме територијално правичне планове транзиције како би приступиле Фонду за праведну транзицију од 17,5 милијарди евра. У својој студији настојим да одговорим на питање како економију учинити одрживом и конкурентном, што се не може замислити без одрживости друштвених процеса. Да ли би праведна транзиција била социјална страна економске одрживости? Поставило се питање: шта значи праведна транзиција? Какав је то програм, да нико не остане по страни?
Keywords: праведна транзиција, зелени споразум, одрживи развој, план територијалне транзиције, електрана Матра