Lažan i pogrešan iskaz svjedoka u krivičnom postupku - Dragović, Svjetlana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Извођење доказа свједоцима се састоји у саслушавању (испитивању) свједока, односно узимању исказа од свједока. Свједоци представљају најчешће коришћено доказно средство и њихов исказ, без обзира на све мањкавости које прате ово доказно средство, веома је значајан и још увијек незамјенљив доказ у кривичном поступку.             Суд своју одлуку може заснивати само на истинитом исказу. Свједок је дужан да дâ истинит исказ. Давање лажног исказа представља кривично дјело. Међутим, одређени недостаци и грешке у процесима који чине исказ, као и сам начин „узимања“ исказа од свједока, могу довести до погрешног исказа. Погрешан исказ није лажан исказ, нити је давање погрешног исказа кривично дјело.Како би се јасније направила разлика између лажног и погрешног исказа, аутор ће у раду прво дефинисати исказ и објаснити његову структуру са судскопсихолошког аспекта, а затим указати на разлику између лажног и погрешног исказа свједока у кривичном поступку.
Keywords: кривични поступак, свједок, лажан исказ, погрешан исказ