САРАДЊА У СУЗБИЈАЊУ ПРИВРЕДНОГ И ФИНАНСИЈСКОГ КРИМИНАЛА У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ - Bugarski, Tatjana; Pisarić, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
Апстракт: Идеја о европском тужилаштву као наднационалном органу део је академске и политичке дискусије о развоју заједничког подручја кривичног правосуђа Европске уније од 1990-их. Европска комисија представила је предлог за оснивање таквог органа 2013, чему су уследили преговори између држава чланица и институција ЕУ, како би се пронашла равнотежа између очувања суверенитета држава чланица у домену кривичног права и ефикасне заштите наднационалне вредности, односно заштите финансијских интереса Европске уније. Европско јавно тужилаштво, као вид појачане сарадње између држава чланица које су се определиле да учествују у његовом раду, основано је 2017. године. Након што су испуњени организациони, нормативни, кадровски и технички предуслови, Европско јавно тужилаштво почело је са радом 1. јуна 2021. године. У овом раду аутори анализирају процес испуњавања претходних услова, почетак рада и досадашње активности Европског јавног тужилаштва.