РИМСКО ПРАВО У ДЕЛИМА ПАВЛА ШЕРОГЛИЋА : (Први део: рецепција грчког права у римском, теорија права, стварно и облигационо право) - Drakić, Gordana; Stanković, Uroš (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
У раду се говори о решењима римског права која су се нашла у делима Павла Шероглића, првог критичара Српског грађанског законика (Прегледу Законика грађанског за Књажество Сербију, 25. марта 1844. обнародованог, Реплици на одговор господина Милоша Светића у Утуку III језикословноме и Грађанском правум у ц.к. Хрватско-славонској и Српско-банатској Војничкој граници. Норме римског права на које се Шероглић позива разврстане су по сродности и укратко објашњене. У овом делу расправе биће речи о позајмицама из грчког права у римском, теорију права, стварно и облигационо право, док ће други део расправе бити посвећен породичном и наследном праву и грађанском поступку.