КРИВИЧНО ДЕЛО ДОГОВАРАЊЕ ИСХОДА ТАКМИЧЕЊА СА ОСВРТОМ НА КОНВЕНЦИЈУ САВЕТА ЕВРОПЕ О МАНИПУЛАЦИЈИ СПОРТСКИМ РЕЗУЛТАТИМА - Марјановић, Ђорђе (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
Намештање исхода спортских такмичења једна је од највећих претњи за интегритет спорта. Спорт као друштвена појава има своју индивидуалну и друштвену димензију, међутим степен остваривања користи за појединца и друштво може бити неутралисан са појавама којe угрожавају интегритет спортских такмичења. Циљ овог истраживања јесте пружање одговора на питање да ли кривично право као гране права коју карактерише ultima ratio карактер треба да реагује на појаву намештања исхода спортских такмичења, као и на коју врсту намештања исхода би требало реаговати у оквиру кривичног права. Ово истраживање обухва и анализу појединих одредби Конвенције Савета Европе о манипулацији спортским резултатима како би сагледали колики су потенцијални домашаји Kонвенције у погледу утицаја на кривична законодавства држава које ратификују конвенцију. У последњем делу рада анализирано је кривично дело договарање исхода такмичења из чл. 208а. Кривичног законика Републике Србије.
Keywords: договарање исхода такмичења, намештање спортских утакмица, кривично дело, Конвенција Савета Европе о манипулацији спортским резултатима