КОРАК НАЗАД ЗА ЖЕНСКА ЉУДСКА ПРАВА: ОЖИВЉАВАЊЕ ПИТАЊА ПРАВА НА АБОРТУС У 21. ВЕКУ - Grbović, Sanja (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
У данашње време, право на абортус је неминовно постало не само правно, већ и политичко и верско питање, које је годинама предмет бројних расправа, како у погледу његовог моралног карактера, тако и у погледу правног третмана. Нажалост, чињеница је да још увек није постигнут консензус о праву на абортус, што истичу и заговорници покрета „pro-life“ и „pro-choice“. Анализирајући међународна документа као и судску праксу, ауторка у раду изражава  забринутост због актуелне ситуације у појединим земљама, које због рестриктивног тумачења права на абортус остављају жене без адекватне и потпуне правне заштите.
Keywords: људска права, женска људска права, право на поштовање приватног и породичног живота, право на абортус.