УГРОЖАВАЊЕ СИГУРНОСТИ И УГРОЖАВАЊЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ У КАЗНЕНОМ ПРАВУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ – СЛИЧНОСТИ И РАЗЛИКЕ - Sladić, Ljubana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
Угрожавање сигурности и угрожавање безбједности у праву Републике Српске нормирана су као два различита казнена дјела и то на начин да је угрожавање сигурности прописано као кривично дјело против слобода и права грађана док је угрожавање безбједности (пријетњом напада на живот, тијело или имовину) прописано као прекршај против јавног реда и мира. У раду ће бити извршена анализа оба ова казнена дјела, са циљем да се истакну сличности и разлике које међу њима постоје и да се евентуално, након те анализе, утврди да ли и даље постоји потреба да оба дјела, прописана на овакав начин, егзистирају у позитивноправном систему. Аутор предлаже de lege ferenda да се изврши корекција законског описа и назива прекршаја угрожавање безбједности пријетњом напада на живот, тијело или имовину на начин да овај прекршај носи само назив пријетња и да у његовом законском опису изричито буде наведено као мјесто извршења јавно мјесто или да за посљедицу има повреду јавног реда и мира или да се, пак, изврши декриминализација овог прекршаја јер све чему ово дјело тренутно пружа заштиту је већ довољно и адекватно заштићено кривичним дјелом угрожавање сигурности.
Keywords: угрожавање сигурности, угрожавање безбједности, кривично дјело, прекршај