ПОЈАМ ВЕРТИКАЛНОГ СПОРАЗУМА И ВЕРТИКАЛНОГ ОГРАНИЧЕЊА У УРЕДБИ 2022/720 О ГРУПНОМ ИЗУЗЕЋУ ВЕРТИКАЛНИХ СПОРАЗУМА - Fišer-Šobot, Sandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
Европска комисија је 2022. године донела Уредбу 2022/720 о примени члана 101 став 3 Уговора о функционисању Европске уније на категорије вертикалних споразума и усаглашених пракси, као и пратеће Смернице о вертикалним ограничењима. Доношење нове уредбе о групном изузећу у овој области је било потребно, пре свега, због промена на тржишту, које се огледају у порасту е-трговине, интензивном коришћењу информационих технологија у продаји и дистрибуцији роба и пружању услуга, појави нових врста вертикалних споразума и афирмацији одређених модела пословања. Уредба 2022/720 регулише групно изузеће од забране вертикалних споразума, а примењује се на вертикалне споразуме који садрже вертикална ограничења. Предмет анализе у раду јесте појам вертикалног споразума и вертикалног ограничења према Уредби 2022/720.
Keywords: групно изузеће, вертикални споразум, вертикално ограничење, учесник на тржишту