Relevantni datum za ocenu pripadnosti ulagača u investicionim sporazumima - Stanivuković, Maja (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
U više novijih arbitražnih odluka o nadležnosti u investicionim sporovima sporno je bilo pitanje relevantnog datuma za ocenu pripadnosti određenog ulagača. Arbitri su bili jednodušni u oceni da ulagač mora imati stranu pripadnost u trenutku kada je došlo do povrede međunarodnog ugovora i u vreme pokretanja arbitraže,  bili su podeljeni oko pitanja da li je bitna pripadnost ulagača u trenutku ulaganja. Mada se čini da uobičajeni smisao formulacija upotrebljenih u većini BIT-ova podrazumeva da mora da postoji strana pripadnost ulagača u vreme kada on ulaže sredstva, ove naizgled jasne formulacije su izgleda podobne za različita tumačenja. Autor se u ovom radu bavi razlozima i okolnostima koje su navele arbitre da usvoje različite stavove u odnosu na datum ulaganja kao potencijalno relevantan datm za ocenu pripadnosti ulagača na osnovu investicionih ugovora.
Keywords: investicioni sporazumi; investiciona arbitraža; relevantni datum; pripadnost ulagača