NACRT ZAKONIKA O GRAĐANSKOM POSTUPKU JOVANA HADžIĆA - Stanković, Uroš (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
U radu se govori o nacrtu zakonika o građanskom postupku koji je 1845. sačinio Jovan Hadžić. Malo poznat stručnoj javnosti, ovaj projekat nije sačuvan u originalnom tekstu, već se može rekonstruisati uz pomoć drugih dostupnih izvora, uglavnom primedbi komisije koja ga je pregledala. Autor je to i učinio. Polazeći od zamerki iznetih na račun nacrta, načinio je pokušaj da što približnije utvrdi sistematiku projekta, ali i sadržinu pojedinih njegovih odredbi. Nakon toga, predmet razmatranja su bile primedbe Komisije. Pažnja je usmerena na kvantitet, vrste i sadržinu izmena unetih u nacrt.