ОДСТУПАЊА ОД РЕДОВНИХ ПРАВИЛА ЗАКОНСКОГ НАСЛЕЂИВАЊА НА ПРОСТОРУ БИВШЕ СФРЈ (Словенија, Македонија, Црна Гора, Република Српска) - Vidić Trninić, Jelena (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Пажња аутора усмерена је на наследноправни положај који сродници, супружник и ванбрачни партнер као законски наследници имају у правима земаља бивше СФРЈ (Словенија, Македонија и Црна Гора), као и у ентитету Босне и Херцеговине – праву Републике Српске, у случају примене коректива редовним правилима наслеђивања у појединим законским наследним редовима, односно у случају примене тзв. одступања од редовних правила законског наслеђивања. Кроз начин на који свако од наведених права приступа регулисању одређеног броја питања која се односе на ову проблематику, почев од круга наследника чији наследни део може бити повећан, односно смањен, те постојања узајамности у погледу могућности повећања, односно смањења наследних делова наследника обухваћеним овом могућношћу, као и начина (у смислу врсте наследноправних овлашћења) и могућег обима повећања, односно смањења наследног дела конкретног наследника, у великој мери долази до изражаја наследноправни значај који се у сваком од њих, придаје чињеници сродства (односно конкретној категорији сродника), брака и ванбрачне заједнице. Стога, сва споменута питања представљају предмет анализе овог рада, чији је циљ дефинисање интензитета промена у наследноправном положају појединих законских наследника у односу на онај који они имају према редовним правилима законског наслеђивања (а који је представљао предмет анализе претходног  рада) у сваком од ових права, указивање на предности, као и на извесне недостатке и слабости постојећих законских решења у њима, те напослетку, уочавање разлика, али и сличних или чак истоветних решења, прихваћених од стране споменуте групе законодавстава приликом нормирања ове материје.