ОСЛОБОЂЕЊЕ ПРОДАВЦА ОД ОДГОВОРНОСТИ ПРЕМА ЧЛ. 80 КОНВЕНЦИЈЕ УН О УГОВОРИМА О МЕЂУНАРОДНОЈ ПРОДАЈИ РОБЕ - Fišer-Šobot, Sandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Сажетак: Предмет разматрања у овом раду је ослобођење продавца од одговорности за повреду обавезе испоруке кад је она узрокована радњом или пропустом купца. Наиме, купац се не може користити правним средствима због повреде обавезе испоруке од стране продавца, ако је повреду он сам узроковао. Рад садржи анализу чл. 80 Бечке конвенције, односно размотрен је однос чл. 79 и чл. 80 БК, детаљно су анализирани услови за примену чл. 80 БК и дата је оцена домашаја правила о ослобођењу од одговорности из чл. 80 БК.