Улога међународних хуманитарних организација у збивањима на Западном Балкану (случај Србија) - Stajić, Ljubomir; Štrbac, Katarina (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Простор Западног Балкана је у периоду од 1992-2000. године па и касније био поприште озбиљних оружаних сукоба у којима је дошло до знатног угрожавања људских живота али и других људских права цивилног становништва. Ангажовање међународних хуманитарних организација на овом простору је било знатно и са нешто другачијом улогом него што је то рецимо на афричком или неким другим континентима. Период од десетак ратних и још толико послератних година њиховог ангажовања је сасвим довољан да се на методолошки исправан начин проучи улога, проблеми али и ставови „корисника услуга“ ових организација о деловању ових организација и њиховој синхронизацији са државним структурама. Уочени су бројни проблеми из праксе рада хуманитарних организација који се морају искориститити за унапређивање ниховог рада у будућности. У овом раду су приказани само неки делови опсежног истраживања експертске групе из Србије који егзактно говоре о наведеним проблемима. Посебно су интересантни подаци о злоупотребама хуманитарне помоћи као и подаци који се разликују од оних који су презентовани од стране неких званичних међународних тела и организација. Кључне речи: међународне хуманитарне организације, избеглице, расељена лица, Западни Балкан, Србија.
Keywords: Serbia||; ||Србија; the Western Balkans||; ||Западни Балкан; displaced persons||; ||расељена лица; refugees||; ||избеглице; international humanitarian organizations||; ||међународне хуманитарне организације