RUSKI PROJEKTI DRŽAVNOG UREĐENjA USTANIČKE SRBIJE - Šarkić, Srđan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
U radu se raspravlja o ruskim pokušajima ustavnog uređenja Srbije za vreme Prvog ustanka (1804-1813). Pošto odnosi između Karađorđa i najistaknutijih starešina nisu bili regulisani nikakvim pravnim aktom, sukobi su bili česti. Da bi to pitanje rešili, ruski predstavnici u Srbiji su u dva navrata pokušavali da donesu neke dokumente kojima bi se organizacija vlasti stavila u, kakve-takve, pravne okvire. Prvi pokušaj načinio je 1807. markiz Pauluči, a drugi Konstantin Rodofinikin, ruski predstavnik u Srbiji od 1807. do 1809. Cilj ruskih projekata bio je i da dovedu Srbiju u potpunu političku i vojnu zavisnost od Rusije, što je Karađorđu vrlo brzo postalo jasno, te stoga nijedan od ta dva projekta nije zaživeo. U prvom delu ovoga rada autor piše o nastanku takozvane „Paulučijeve konvencije“, dajući osnovne podatke o samom markizu Paulučiju, okolnostima pod kojima je takozvana konvencija nastala, kao i prevod samog teksta konvencije. Potom se iznose različita mišljenja ruskih, sovjetskih i srpskih istoričara o karakteru ovog dokumenta.
Keywords: agreement||; ||споразум; Russian Tsar||; ||руски цар; the so-called „Paulucci Convention“||; ||Паулучијева конвенција; Council||; ||Совјет; Karađorđe||; ||Карађорђе; the first Serbian uprising||; ||Први српски устанак