Има ли алтернативу одузимање имовине стечене криминалом које се спроводи у кривичном поступку? - Lajić, Oliver N (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Поред одузимања имовине стечене криминалом у кривичном или у њему придруженом (адхезионом) поступку, какав егзистира у домаћем праву, постоје и други модели одузимања имовине у чије се легално порекло сумња, заступљени у иностраним правним системима. Аутор је због тога центранлни део рада посветио грађанскоправном одузимању имовине, односно одузимању имовине стечене криминалом у управном поступку и опорезивању криминалне добити, као алтернативним или корективним видовима деловања присутним у упоредно-правним системима. Укратко је дат приказ основних принципа на којима се они базирају и указано је на проблеме с којима се суочавају субјекти ангажовани на пољу практичне примене. Стављајући ове видове одузимања имовине у раван домаћег права, аутор закључује да је решење за које се определио домаћи законодавац тренутно најбољи начин за практичну реализацију принципа о забрани неоснованог богаћења.