SPORAZUMNI RAZVOD BRAKA U RIMSKOM I SAVREMENOM PRAVU - Ignjatović, Marija V; Kitanović, Tanja B (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Rad je posvećen sporazumnom razvodu braka u rimskom i savremenom pravu. U  početnom  delu  rada  prikazana su osnovna obeležja ustanove sporazumnog razvoda braka u rimskom pravu. Tom prilikom je posebna pažnja poklonjena uticaju hrišćanskog verskog učenja na koncepciju braka i razvoda, kao i konstitucijama rimskih vladara kojima je započet proces ograničavanja  prava  na  razvod. Nastavak  rada razmatra  normativnu regulaciju sporazumnog  razvoda u pojedinim savremenim pravnim sistemima. Značajan segment rada posvećen je i kritičkoj analizi pravnog uređenja ove forme prestanka braka u pozitivnom srpskom zakonodavstvu. Na kraju rada je ukazano na uočene sličnosti i razlike u normiranju instituta sporazumnog razvoda braka u rimskom i savremenom pravu.
Keywords: contemporary law||; ||савремено право; Serbian law||; ||српско право; Emperor Constantine||; ||цар Константин; Christianity||; ||хришћанство; Roman law||; ||римско право; consequences of divorce||; ||последице развода; spouses||; ||супружници; divorce by consent||; ||споразумни развод брака