ТЕХНИЧКИ ЕФЕКАТ И ОБИМ ПАТЕНТНЕ ЗАШТИТЕ ХЕМИЈСКИХ И БИОТЕХНОЛОШКИХ ПРОНАЛАЗАКА - Vlašković, Božin B. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Сажетак: С обзиром да су по својој природи секвенце и делови секвенци гена хемијске материје, а не само носиоци специфичних информација, Директивом бр. 98/44 су актуелизована и у новом светлу у пуној мери отворена питања обима патентне заштите за проналаске хемијских материја уопште. У њој није дат директан одговор на питање обима њихове патентне заштите. Међутим, Европски суд правде је одлучио, када је реч о проналасцима секвенци и делова секвенци гена, да је њихова заштита ограничена функцијом коју остварују. Кључне речи: аналогни поступак, објављивање, секвенце и делови секвенци гена, фунција.
Keywords: function||; ||функција; sequences and parts of gene sequences||; ||секвенце и делови секвенци гена; disclosure||; ||објављивање; analog process||; ||аналогни поступак