Порескe олакшицe за запошљавање новонастањених лица - Baturan, Luka O; Milošević, Goran; Cvjetković Ivetić, Cvjetana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
У раду се анализира пореска олакшица за запошљавање новонастањених лица. Први и други део представља позитивистичку правну анализу из чл. 15в Закона о порезу на доходак грађана и чл. 15а Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање. Та ће пореска олакшица затим бити стављена у контекст начела пореског права и јавних финансија, и то начела праведности пореза, начела ефикасности пореза и начела стабилности пореског система. Закључак је да се проблем одлива висококвалификоване радне снаге на пољу пореског права неће решити парцијалним реформама пореских закона, већ је потребно приступити системском решењу, односно радикалној реформи пореза на доходак грађана који би био чврсто заснован на принципима пореског права и науке о порезима.
Keywords: новонастањена лица; порез на доходак грађана; пореска олакшица; одлив мозгова