Историјске и савремене геополитичке тенденције великих сила са посебним освртом на безбедност републике србије - Mirković, Vladan M; Stajić, Ljubomir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
Геополитика објашњава законитост политичког деловања у међународним односима проналазећи детерминанте политичких одлука у географским факторима. Резултат геополитичке мисли представљају могући обрасци понашања држава у међународним односима на основу којих се објашњавају прошли и садашњи догађаји, а будући предвиђају. Полазећи од основих принципа Макиндерове и Спајкманове теорије, у раду су приказане историјске и савремене геополитичке тенденције Великих сила на подручју Европе, са посебним освртом на простор на коме је настајала и развијала се модерна српска држава. На крају су идентификовани показатељи на основу којих би се могао предвидети будући развој геополитичке ситуације и импликације по безбедност Републике Србије.
Keywords: Геополитика, безбедност, Макиндер, Спајкмен.