RESTRICTIONS OF HUMAN RIGHTS UNDER THE EUROPEAN CONVENTION OF HUMAN RIGHTS AND FUNDAMENTAL FREEDOMS - new tendencies - Toroman, Aleksandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
Већина људских права може бити ограничена у одређеним ситуацијама, упркос њиховом значају за свако демократско друштво. То значи да та права нису апсолутна. Такве ситуације представљају, на пример, рат и ванредно стање, према Европској конвенцији о људским правима. Затим, у циљу заштите интереса државе и националне безбедности, људска права, односно интереси појединаца, долазе на друго место. У том случају потребно је постићи баланс између неопходних ограничења и очувања интереса државе. Један од најбољих примера ограничења људских права током ванредног стања је период Ковид-19. Многа права, као што је право на поштовање приватног и породичног живота, била су ограничена током Ковид-19 у различитим земљама у Европи, али је свака земља успоставила своје мере у складу са својом ситуацијом. Случајеви у вези са овим ограничењима и кршењем биће представљени пред Европским судом за људска права у годинама које долазе.