Radnopravna zaštita dadilja - Popović, Aleksandra T (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
Делатност дадиље је специфична и високо сензитивна, с обзиром да обухвата чување и негу деце сагласно њиховом узрасту, бригу о физичком и психичком здрављу, безбедности, исхрани и хигијени, поштујући њихова права и персонални интегритет и дигнитет. Опис послова дадиље обухвата и бригу о дневном одмору деце, игри, забави, школским обавезама, слободним активностима, а може да обухвати и одвођење и довођење деце из школе, на рекреативним и додатним едукативним активностима уз континуирано праћење и унапређивање њиховог физичког, емотивног, интелектуалног и социјалног развоја. Едукација и васпитање деце су исто тако, значајан сегмент делатности дадиље, као и подучавање животним и социјалним вештинама, сагласно инструкцијама родитеља. Имајући у виду, особености и природу посла дадиље, намеће се потреба, да се прецизније утврди њихова радноправна заштита у праву Републике Србије. Стварањем прецизнијег законодавног оквира за обављање послова дадиље остварила би се вишеструка корист: дадиље би добиле виши степен радноправне заштите, а родитељи и деца већу сигурност, јер би се омогућило да се о деци брину професионално оспособљена лица у адекватно уређеном простору, на прописани начин, под континуираним надзором и контролом надлежних институција над њиховим радом.
Keywords: радни однос, радноправна заштита, дадиља