УПОТРЕБА ВАТРЕНОГ ОРУЖЈА ПРЕМА ОСУЂЕНОМ У СЛУЧАЈУ БЕКСТВА - Milić, Ivan; Drakić, Dragiša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
Употреба ватреног оружја је најтежа мере принуде која може да се употреби према осуђеном лицу. Важећим прописима којима се уређује извршење кривичних санкција предвиђа се и употреба ове мере принуде. Предмет пажње аутора је употреба ватреног оружја према осуђеном лицу у случају бекства из казненог завода или приликом спровођења. Аутори указују пре свега на то ко и под којим условима може да употреби ватрено оружје према осуђеном лицу. Важеће прописе критички анализирају и указују на добра и лоша решења у погледу употреба ватреног оружја. Аутори дају de lege ferenda решења.
Keywords: осуђени, бекство, ватрено оружје, казнени завод.