Пленидбено заложно право на покретним стварима - Knežević, Marko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
Реформе извршног права нису заобишле ни извршење новчаних потраживања на покретним стварима. Заложно право које се стицало пленидбом покретних ствари (пленидбено заложно право), још се од претходног Закона о извршењу и обезбеђењу стиче тек регистрацијом, и то на захтев извршног повериоца. У раду се овом новом моделу пленидбеног заложног права настоје дати догматичке контуре. Полазећи од већ заокружених теорија пленидбеног заложног права у немачкој и аустријској доктрини, показује се да је за сада важећи модел српског права најприкладнија тзв. мешовита теорија. Уједно се, међутим, показују и његови дефицити и погрешна вредновања законодавца.
Keywords: извршни поступак, пленидбено заложно право, регистрована залога