Preispitivanje akademskog integriteta - Tucak, Ivana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
Časopisi predstavljaju najvažnije sredstvo komunikacije između naučnika. Ključni faktor za ocenu naučnika danas jeste njihova naučna produktivnost. Da bi njihov naučni rad bio pozitivno ocenjen, neophodno je da naučnici objave određeni broj radova u časopisima indeksiranim u relevantnim komercijalizovanim bazama podataka (od kojih su najznačajniji Web of Science Core Collection i Scopus). Ono što je takođe važno jeste da su objavljeni članci visoko citirani. Ova preokupacija brojkama promenila je izdavačku kulturu i danas su naučnici više zaokupljeni time koliko i gde objavljuju, nego šta objavljuju. Rezultat je značajno povećanje broja časopisa i objavljenih radova, ali to povećanje ne mora da vodi do pozitivnog razvoja same nauke. Izdavački pritisak se često navodi kao razlog za nepošteno ponašanje. Ovaj rad istražuje neke od najvećih izazova u akademskoj zajednici danas: transparentnost i nepristranost procesa recenziranja, objavljivanje radova u predatorskim časopisima, rast broja radova nastalih u koautorstvu, pojavu tzv. plodnih autora, pisaca duhova i počasnih pisaca. U radu će se istražiti ovi izazovi u kontekstu hrvatskog Zakona o naučnoj delatnosti i visokom obrazovanju i Pravilnika o uslovima za izbor u naučna zvanja.
Keywords: dvostruko slepo recenziranje, predatorski časopis, plodni autori, Zakon o naučnoj delatnosti i visokom obrazovanju Republike Hrvatske, Pravilnik o uslovima za izbor u naučna zvanja