КАКО ФЕМИНИСТИЧКA КРИМИНОЛОГИЈA ОБЛИКУЈE ЗАКОНОДАВНУ РЕАКЦИЈУ НА НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ? - Samardžić, Stefan; Ristivojević, Branislav (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
Аутор се у раду бави питањем основаности носеће криминалнополитичке поставке Закона о спречавању насиља у породици. Аутор доказује претпоставку да је Закон донет на главним мисаоним обрасцима тзв. радикалне школе феминистичке криминологије у вези са насиљем у породици. Након што се у првом делу рада кратко осврће на основне узусе научно засноване политике сузбијања криминалитета, аутор у другом делу рада представља порекло овог законодавног решења. Из њега се види да је у питању посебан Закон у односу на целину законодавних решења која се баве сузбијањем насиља у породици, чији је садржај израдила група НВО радикалног феминистичког усмерења. У трећем, средишњем делу рада аутор доказује порекло појединих института у Закону тако што их пореди са кључним догмама овог екстремног учења у криминологији. Аутор закључује да она нису ништа друго него ненаучни покушај заогртања ставова радикалног феминизма у једну научну дисциплину – криминолошку етиологију. Ово поређење појединих решења Закона са појединим обрасцима радикалног феминизма аутор у закључку илуструје са претпостављеним негативним последицама истих на породицу у српском друштву. Истовремено аутор критикује потпуно равнодушан став законодавца према надмоћном културном обрасцу друштва у коме Закон треба да се примењује.
Keywords: насиље у породици; закон; спречавање; феминизам; радикални