ГАРАНТНИ АКТ У УПРАВНОМ ПОСТУПКУ - Milkov, Dragan; Radošević, Ratko S. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2022)
Међу новинама уведеним Законом о општем управном поступку из 2016. године налази се и гарантни акт. Под гарантним актом подразумева се писани акт којим се орган обавезује на то да касније, на захтев странке, донесе управни акт одређене садржине. Правна природа овако дефинисаног акта управе је спорна, а правна теорија највише се пита да ли треба да га сврстамо међу управне акте. Како би се одговорило на то питање, у раду се анализира начин на који је гарантни акт нормиран у домаћем и упоредном праву. Закључује се да његова обележја не одговарају обележјима управног акта, а његово нормирање садржи многе противречности.
Keywords: гарантни акт, управни акт, мишљење о примени закона, акти управе, управни поступак