Značaj ukidanja uslova grafičkog prikaza znaka u postupku registracije netradicionalnih žigova - Lučić, Sonja (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2022)
Традиционалне робне oзнаке, као што су речи и слике, дуго су представљале доминантан предмет заштите жигом. Међутим, развој модерне технологије и нове маркетиншке методе утицале су на пораст пријава нетрадиционалних ознака за заштиту жигом. Ипак, број регистрованих нетрадиционалних жигова, како националних тако и наднационалних, није био велики. Разлог за то је био графички приказ као услов за регистрацију жига. Овај захтев нису могле да задовоље оне нетрадиционалне ознаке које се опажају другим чулима, а не само чулом вида.Уредбом о жиговима ЕУ бр. 2017/1001 је измењен захтев за графички приказ знака технички неутралним захтевом. На тај начин је у ЕУ отворена могућност регистрације жигова уз коришћење опште доступне технологије.У раду ће бити анализиран утицај укидања графичког приказа знака на регистрацију нетрадиционалних жигова у ЕУ. Знакови који ће бити анализирани за ту сврху су: звучни, тродимензионални и мултимедијални знакови, боја, мирис, као и тактилне и ознаке укуса.
Keywords: жиг; нетрадиционални жиг; графичко представљање