ICANN механизми: процена додатних правних средстава - wahdani, Fahed A.fahed (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2022)
Приликом регистрације са Светском организацијом за интелектуално власништво, ИЦАНН је створио административне механизме за решавање спорних имена домена и других права повезаних са употребом жигова у сајбер простору. У том контексту, овај механизам назван УДРП био је ограничен на општа имена домена највишег нивоа. На раном почетку светске мреже, сукоби су у основи били окружени ланцима имена домена попут .цом, .орг, .нет велике трговинске вредности. Поврх свега, и с обзиром на то да је растућа потражња у индустрији имена домена била огромна, ИЦАНН настоји да на тржиште упумпа нове ланце имена домена како би наишао на тако растућу потражњу за именима домена. Сходно томе, овај корак је повећао сукоб, док је механизам УДРП био ограничен за решавање сукоба око имена домена највишег нивоа. С тим у вези, АЦАНН је морао да пронађе други механизам за решавање других сукоба везаних за нови гТЛД. Овај чланак покушава да расветли ове лекове и њихову ефикасност у решавању таквих сукоба.
Keywords: РПМ-ови, гТЛД-ови, УДРП, Имена домена, Заштитни знак