ХОЛИСТИЧКО УЧЕЊЕ И ХОЛИСТИЧКА ТЕОРИЈА ПРАВА - Mitrović, Dragan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2022)
Сажетак: Холистичка учења постоје од памтивека, али без холистичких правних теорија. Холистичка идеја је неупоредиво старија од свог модерног порекла и дисциплинарне интерпретације, јер су људи свет одувек сматрали целином коју су са мање или више успеха објашњавали.За савремени развој теорије права карактеристично је појачано интересовање правних филозофа и научника за холистичко учење. То није случајно, јер код свих научника само у наизглед различитим дисциплинама све више преовладава уверење о постојању сложене мреже прожетости и међузависности између најразличитијих појава. То важи и за правну филозофију и науку. Захваљујући новим научним открићима све више јача уверење о постојању сложене мреже прожетости и међузависности између света, друштва, државе и права.Упркос реченом, сва холистички надахнута правна учења садрже један суштински недостатак: утврђивање постојећих и могућих холистичких веза између природе, друштва државе и права, суштински је статичко и односи се само на стварне државе и права. Те везе се активирају тек када се саставе правни модели који се испитују рачунарском симулацијом. Тада холизам оживљава у виртуелном свету. То значи да се упоредо са стварним светом по први пут успоставља нови, алтернативни пут или приступ виртуелном свету као облику могућег људског истраживања или постојања.Све теорије, дакле и теорије права, до сада су се бавиле стварним светом. Можда је време да почну да се баве истраживањем новог витруелног света и његовим односом са стварним светом. Део оба та света сигурно јесу држава и право, којима се нарочито бави холистичка теорија права.
Keywords: Холизам; Холистичке теорије права; Држава; Право