ПРИЗНАЊЕ И ИЗВРШЕЊЕ ОДЛУКА О ИЗДРЖАВАЊУ НА ОСНОВУ ХАШКЕ КОНВЕНЦИЈЕ О ИЗДРЖАВАЊУ (2007): ПОВОДОМ ПОЧЕТКА ПРИМЕНЕ НОВОГ ИЗВОРА МЕЂУНАРОДНОГ ПРИВАТНОГ ПРАВА СРБИЈE - Đundić, Petar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2022)
Од 1. фебруара 2021. године Србија је дужна да примењује  Хашку конвенцију о међународном остваривању издржавања деце и других чланова породице (2007). У питању је извор који доноси значајне новине за домаће међународно приватно право. Поред одредаба о административној сарадњи између централних органа држава уговорница у циљу једноставног и брзог остваривања права на издржавање у међународном контексту, Конвенција садржи детаљне одредбе о условима за признање и извршење одлука о издржавању, разлозима за њихово одбијање и, што је посебно значајна новост у односу на раније међународне уговоре у овој материји, поступку у којем суд или други орган замољене државе одлучује о овом питању. У раду се разматрају основне карактеристике механизма за признање и извршење успостављеног овим извором и посебно се анализирају специфична питања са којима би се српски судови могли суочити као резултат интеракције између одредаба Конвенције и правила домаћег права.
Keywords: признање и извршење страних одлука, обавезе издржавања, Хашка конвенција о издржавању (2007), поступак признања и извршења