ТАКСИ ПРЕВОЗ, ИНТЕРНЕТ ПЛАТФОРМЕ И ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈА ТРЖИШТА - Perišić, Đorđe (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2022)
Промишљање о правном регулисању тржишта такси услуга у државама и градовима широм свијета никада не престаје. Појава и употреба интернет платформи у организацији путничког превоза у великим градовима довела је до тога да се било ко може наћи у улози лица које обавља превоз. Тиме је такси превоз добио директне конкуренте, јер је јасно да су ова два тржишта превоза у добром дијелу супститути. Међутим, постојећа, строга регулатива такси тржишта не препознаје интернет платформе и као таква, онемогућује њихово функционисање. Увођење интернет платформи у превозни систем и њихово функционисање у пуном капацититету, онако како су то њихови творци замислили, занчи претходно укидање бројних тржишних ограничења на такси тржишту, тј. либерализацију.     С друге стране постојећа тржишна ограничења на такси тржишту косе се са либералним привредним концептом, присутним, прије свега у Европској унији, али и у државама на Балкану. То је још један разлог због кога се може очекивати дерегулација овог тржишта У раду су приказане особине овог тржишта и идентификована најважнија питања важећег законодавства Србије и Босне и Херцеговине која би могла бити спорна у процесу евентуалне дерегулације. Смјер у којем ће измјене националног законодавства ићи, донекле је могуће спознати анализом важећег правног оквира Европске уније и праксе Суда правде.