УЛОГА ПОШТЕНОГ ПРИНЦИПА СУЂЕЊА У ВЕЗИ СА МАЂАРСКИМ УСТАВНИМ ЖАЛБАМА - Dr. Czine, Ágnes (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2022)
АпстрактСтупањем на снагу Основног закона, настала је уставна жалба као нови правни институт, који је створио основ да Уставни суд Мађарске проверава поштовање уставности у конкретним судским поступцима. Међутим, у пракси, подносиоци уставних жалби и њихови пуномоћници овај институт покушавају да користе у циљу преиспитивања законитости судских поступака, којима они нису остварили успех. За ову намену, најчешће се користи Чланак 28, став (1) Основног закона Мађарске који јемчи право на правично суђење, односно елементи овог права.Овај научни рад, преко приказа основних својстава уставне жалбе, као и елемената права на правично суђење жели одредити за преиспитивање којих питања је уставна жалба одговарајуће правно средство. Закључак овог рада јесте, да уколико подносиоци уставне жалбе на одговарајући начин користе ово правно средство, оно може представљати ефикасно и важно средство за обезбеђивање уставности конкретних судских поступака.
Keywords: право на правично суђење, уставна жалба, Основни закон Мађарске, обавеза судијског образложења, право на суђење у разумном року