СУСВОЈИНА ЕТАЖНИХ ВЛАСНИКА НА ПАРЦЕЛИ НА КОЈОЈ ЈЕ ЗГРАДА ИЗГРАЂЕНА - Cvetić, Radenka; Midorović, Sloboda D (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2022)
У фокусу рада је право етажних власника на земљишту на коме је зграда изграђена и земљишту које служи редовној употреби зграде. Рад има за циљ да идентификује о ком се праву ради, до којих граница, то јест на којој површини се то право простире и који се правни режим примењује на то право. Одговори на ова питања захтевају системско тумачење одредаба из више извора права, а понајвише Закона о основама својинскоправних односа, Закона о становању и одржавању зграда и Закона о планирању и изградњи. У погледу правног режима права етажних власника на земљишту на коме је зграда изграђена, у раду се констатује да су специјалним правилима установљена бројна одступања од општих правила која су иначе меродавна за то право. Одступања су детектована у погледу: 1) овлашћења располагања уделом у праву својине на земљишту; 2) управљања земљиштем; 3) развргнућа сувласничке заједнице која међу етажним власницима постоји у односу на то земљиште, те у погледу 4) сношења трошкова коришћења и одржавања тог земљишта. Теоријска разматрања употпуњена су анализом једног случаја из новије домаће јудикатуре који сведочи о практичној димензији елабориране проблематике.
Keywords: етажна својина, право сусвојине, земљиште за редовну употребу зграде, специјални сусвојински режим