ЗЛОУПОТРЕБА ДОМИНАНТНОГ ПОЛОЖАЈА СТИСКАЊЕМ МАРЖЕ У ПРАВУ КОНКУРЕНЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ - Fišer-Šobot, Sandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2022)
Сажетак. Стискање марже настаје када вертикално интегрисани учесник, који је доминантан на узводном тржишту, наплаћује цену за производ на узводном тржишту, која у поређењу са ценом коју наплаћује на низводном тржишту, не омогућава чак ни једнако ефикасном конкуренту да послује профитабилно на низводном тржишту на трајној основи.Предмет анализе у раду јесте злоупотреба доминантног положаја путем стискања марже у праву конкуренције Европске уније. У раду ће бити приказани и анализирани извори права конкуренције Европске уније, пракса Суда правде Европске уније и Европске комисије, као и доктринарна схватања, са циљем давања одговора на питање да ли стискање марже представља самосталну врсту злоупотребе доминантног положаја, те који су услови релевантни за правну анализу стискања марже.
Keywords: Злоупотреба доминантног положаја на тржишту, ексклузиона злоупотреба, стискање марже, одбијање пословања.