EKONOMSKA ANALIZA ELEKTRONIZACIJE PRAVOSUĐA U MAĐARSKOJ - Udvary, Sandor (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2022)
U članku se razmatra fundamentalna ekonomska analiza pravnih pitanja koja se odnose na parnični postupak, a zatim dokazuje njihova primenljivost u oblasti sudskog izvršnog postupka. Autor formuliše jednačinu za racionalnog donosioca odluke za pokretanje izvršnog postupka i takođe analizira elemente te jednačine. On identifikuje troškove kao ključno pitanje efikasnosti postupka i predstavlja ta pravila ekonomskom analizom. Zatim se okreće elektronizaciji mađarskog izvršnog postupka, što je rezultiralo velikim povećanjem efikasnosti. Elektronska sredstva komunikacije, elektronski prilozi i aukcija biće pregledani i ocenjeni sa ekonomskog stanovišta. Njegovi zaključci - osim što pokazuju valjanost ekonomske analize na ovom polju - pokazuju da elektronizacija sudskog izvršenja povećava društvenu efikasnost.
Keywords: ekonomska analiza prava, postupak sudskog izvršenja, ekonomska analiza sudskog izvršenja, elektronizacija sudskog izvršenja, efikasnost sudskog izvršenja