ИСКЉУЧЕЊЕ ОДГОВОРА НА ЖАЛБУ У СПОРУ ЗА ОБЈАВЉИВАЊЕ ОДГОВОРА НА ИНФОРМАЦИЈУ: О уставности једностраности жалбе уз недозвољеност ревизије - Knežević, Marko; Keča, Ranko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2022)
Закон о јавном информисању и медијима, пратећи свог претходника, предвиђа једностраност жалбе против пресуде у спору о праву на одговор на информацију. Уз то, у таквом спору ревизија је недопуштена. У раду се овај крупни изузетак од општих правила парничног поступка испитује с обзиром на његову уставност. Показује се да је концепт једностраности жалбе делимично неуставан, и то у смислу ограничења права на саслушање као дела права на правично суђење. Након негирања могућности уставнокомфорне телеолошке редукције, предлаже се један од два могућа начина законодавног решења, и то просто напуштање концепта једностраности жалбе.
Keywords: право на одговор на информацију; одговор на жалбу; једностраност жалбе; право на саслушање; равноправност странака; једнакост оружја у поступку; право на правично суђење